Artikel & Panduan

Kami akan menerbitkan lebih banyak artikel berkaitan topik hartanah.

FB IMG 1593937957831 Home
Info Hartanah
Wan Barista

Kediaman Mampu Milik Untuk Rakyat Malaysia.

Definisi perumahan mampu milik adalah perumahan yang diterhadkan pemilikannya kepada mereka yang pendapatan isi rumah memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak kerajaan. Perumahan mampu milik dibangunkan atas dasar memahami keperluan dan kemahuan golongan isi rumah berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki hartanah tanpa bantuan daripada kerajaan. Di Malaysia, harga rumah mampu milik tidak dibenarkan melebihi RM300,000 seunit. Harga sebenar hartanah akan berbeza mengikut negeri, bergantung kepada purata pendapatan penduduk dan kos pembangunan di setiap kawasan. Perspektif Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan pula menyifatkan kediaman mampu milik bukan sahaja merangkumi hartanah yang berharga rendah, tetapi juga perlu mengambil kira keselesaan dan

Baca lagi →
ceiling leak Home
Info Hartanah
 Mohamad Nasruddin Ab Rahman

Kebocoran Antara Tingkat. – Apa Tanggungjawab Pemilik Dan Pihak Pengurusan?

Situasi: Sulaiman tinggal di sebuah apartment tidak jauh dari Kuala Lumpur bersama kedua-dua orang tuanya. Sulaiman bekerja sebagai seorang ‘technician’ bagi sebuah syarikat yang menjual penapis air. Apartment yang mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik air tersebut merupakan tempat Sulaiman membesar bersama 3 orang lagi adik-beradik yang lain. Apartment yang diberi nama Apartment Gajah Mada tersebut terdiri daripada 4 blok di mana setiap blok mempunyai 4 tingkat. Keluarga Sulaiman tinggal di tingkat 2, blok B. Pada suatu hari, ketika ingin mengambil wuduk pada waktu Subuh, Sulaiman perasan bahawa terdapat banyak air menitik daripada siling bilik air luar rumah beliau.

Baca lagi →
FB IMG 1593937957831 Home
Sembang Hartanah
Mark Chua

Pelan Pelaburan Covid-19

🔸Tiga hartanah pertama yang dibeli dalam lima tahun perjalanan pelaburan hartanah akan menentukan kejayaan atau kegagalan pelaburan anda. 🔸Ramai orang ingat mereka boleh jadi “kaya” dengan hartanah aliran tunai positif. Dengan hormatnya saya katakan itu hanyalah fantasi. Katakan anda ada 10 buah hartanah yang memberikan aliran tunai RM500 setiap satu, semua sekali hanya RM5000 sebulan (RM500 x 10 rumah). Bukanlah satu jumlah yang besar sangat. 🔸Nasihat saya, fokus pada hartanah yang memberikan pertumbuhan modal (capital appreciation) dan seimbangkan dengan apartment yang memberikan pendapat tunai setiap bulan. Ingat “Golden Rule” ini – aliran tunai mengekalkan anda dalam permainan ini, pertumbuhan modal

Baca lagi →
Kenapa harga rumah naik
Undang-Undang
Salkukhairi Abd Sukor

Pemaju Tak Baiki Kerosakan Rumah Anda Dengan Baik? Ini Puncanya Dan Solusi.

1. Saya sering menerima rungutan daripada pembeli-pembeli rumah baru yang pemaju gagal baiki kerosakan rumah mereka sebagaimana yang dikehendaki. Ada yang mendakwa pemaju macam buat acuh tak acuh dengan aduan kerosakan yang mereka buat, lambat baiki kerosakan yang diadukan, baiki sikit kemudian rosak balik dan banyak lagi lah ketidakpuasan hati yang diluahkan oleh mereka kepada saya. 2. Saya agak hairan juga kenapa boleh jadi begitu. Sebab berdasarkan pengalaman saya setakat ini menguruskan aduan-aduan tuntutan kerosakan rumah client saya yang dalam tempoh liabiliti kecacatan dengan pemaju, bolehlah dikatakan, kesemua pemaju telah membaiki kerosakan yang diadukan dengan baik sekali. Alhamdulillah semua klien

Baca lagi →
juan cruz mountford oFweDg39ldw unsplash Home
Info Hartanah
Illias Masri

Mimpi Ngeri Lot Lidi Bahagian 2/5

“Apa masalahnya beli lot lidi ini?” Nak beli rumah sekarang ini semua pun maklum berapa yahudi dia punya harga kan? Jadi alternatifnya, beli tanah lot banglo kemudian upah tukang kontraktor buat sendiri rumah ikut cita rasa sendiri. Pasti jauh lebih murah, betul tak? Jawapannya tak semestinya betul dalam semua situasi, malah selalunya tidak betul pun. Kalau anda beli tanah, kemudian pindah milik tanah berlaku melalui Borang 14A dan nama anda masuk dalam geran tanah sebagai pemilik tanah berdaftar, itu BETUL. Tetapi kalau tetiba ada orang datang bawa pelan tanah yang dah siap dipecahkan ikut lot-lot banglo, dan tanah yang nak

Baca lagi →
juan cruz mountford oFweDg39ldw unsplash Home
Info Hartanah
Illias Masri

Mimpi Ngeri Lot Lidi Bahagian 1/5

Abam dalam proses menyiapkan ebook ringkas mengenai Lot Lidi. Jadi sementara tulisan tak siap lagi, abam pecahkan kepada 5 bahagian bersiri supaya poin-poin penting boleh disampaikan dan diterima secara beransur-ansur. 2. Pada yang masih belum menyertai soal selidik yang abam kongsikan dalam post sebelum ini, sudi-sudikanlah membantu rakan sekerja abam dengan menjadi responden soal selidik beliau di link ini ya. 3. Tulisan ini memang panjang, tapi tak perlu risau sebab abam MUNGKIN akan pertimbangkan untuk buat ringkasan selepas kelima-lima bahagian ini keluar nanti. Tapi kalau kau malas juga nak baca dan malas nak tunggu ringkasan, kau suruhlah siapa-siapa yang tak

Baca lagi →
2020 01 Issues Raised by BNM and ABM 1 Home
Isu & Berita
Zulhafiy

Bank Negara Minta Kerjasama Pemaju Banteras Multiple Loan Submission / Loan Compression.

“Bank Negara Malaysia (BNM) dan Persatuan Bank Malaysia (ABM) telah memaklumkan kepada REHDA mengenai dua masalah pembiayaan yang berkaitan dengan industri perumahan, iaitu: • Loan compression (mulsub); di mana pembeli memohon pinjaman untuk beberapa unit dari pelbagai bank tetapi membuat pengisytiharan bahawa pembelian itu adalah untuk satu unit yang sama; dan • Ketelusan harga jualan yang diisytiharkan oleh pemaju, di mana Perjanjian Jual Beli (SPA) mesti menggambarkan harga bersih (net price) hartanah setelah menolak rebat dan potongan yang ditawarkan oleh pemaju. Pemaju disarankan untuk memberitahu bank yang berkenaan sekiranya pembeli didapati melakukan pembiayaan untuk beberapa unit. BNM memandang serius kes-kes

Baca lagi →
3636367 Home
Info Hartanah
Wan Barista

Sifu Hartanah di Malaysia

Ramai yang ingin belajar melabur hartanah. Tapi ramai tidak tahu hendak mula dari mana. Jom, kali ini kami kongsikan sifu-sifu hartanah yang berkelayakan dan berjaya. Nak tahu lebih lanjut selok belok pelaburan hartanah, apa kata anda follow mereka rapat-rapat. Mereka semua ini rajin berkongsi tips-tips, selok belok, nasihat dan status-status bermanfaat. Mereka adalah: 1) Tuan Hj. Ho Chin Soon Mr Ho Chin Soon Sifu Hartanah di Malaysia Nama yang tidak asing lagi dalam pelaburan hartanah. Sebut saja peta hartanah, pasti akan terkeluar nama beliau. Beliau merupakan pengasas kepada syarikat Ho Chin Soon Research, seorang Jurunilai bertauliah di Lembaga Penilai, Pentaksir,

Baca lagi →
nilai pasaran hartanah
Info Hartanah
Zulhafiy

Nilai Pasaran Hartanah 101

Ada seorang kawan tanya, “Ok tak harga ni, katanya below market value” “Siapa yang bagitahu kat kau hartanah tu below market value?” “Sifu.” Meh sini kita belajar pasal nilai pasaran (market value). *sambil menyelak nota subjek valuation. Definisi “Market value” menurut Malaysia Valuation Standards: “Market Value is the estimated amount for which a property should exchange on the date of valuation between a willing buyer and a willing seller in an arm’s-length transaction after proper marketing wherein the parties had each acted knowledgeably, prudently and without compulsion.” Itu bahasa omputih. Bawah ini den dah cuba huraikan bagi senang faham. Nilai

Baca lagi →

Video

Sebahagian rakaman video dalam topik hartanah.

mak mertua sifu hartanah Home
Info Hartanah
Zulhafiy

Covid-19 dan Pasaran Hartanah Malaysia | Aktiviti Ejen Hartanah Ketika Perintah Kawalan Pergerakan

Siri Sembang Kopihartanah pada episod kali ini edisi Perintah Kawalan Pergerakan. Sedikit berbeza formatnya. Bersama saya, Rozarina Zaabar, Saharuddin Tunggal dan Mohamad Hassan membincangkan aktiviti dikala PKP dan kesan Covid-19 kepada pasaran hartanah. Episod kali ini dirakam dari sesi online webinar yang dianjurkan oleh https://rzbctraining.com/ bertarikh pada 21 March 2020 Berikut adalah topik-topik yang dibincangkan dalam episod kali ini. 16:32 Pasaran hartanah ketika ini 24:40 Ramalan pasaran selepas PKP/RMO 36:02 Bagaimana nak close deal tanpa viewing? 45:14 Adakah pasaran hartanah akan respon positif terhadap pakej ransangan daripada kerajaan? 50:44 Adakah ini masa terbaik untuk invest dalam hartanah? 58:30 Cara nak

Baca lagi →
Membeli rumah semudah ABC
Jual Beli Rumah
Zulhafiy

Membeli Rumah Semudah ABC | Mark Up Loan | Politik dan Hartanah

Sembang Kopihartanah Ep3: Hamizi Hamdan berkecimpung dalam industri hartanah dari tahun 2010. Penulis bersama buku Membeli Buku Semudah ABC ini telah memenangi Anugerah Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2018 kategori hartanah. Antara perkara yang dibincangkan dalam episod kali ini; 00:05:19 Betul ke beli rumah semudah ABC? 06:36 Cabaran utama pembeli rumah. 09:05 Kenapa Bank Negara turunkan OPR? 11:20 Apa tu DSR? -Debt Service Ratio. 13:40 Mark up loan? Praktis dan kesan terhadap pasaran. 21:30 Politik dan hartanah. 00:22:34 Kenapa kerajaan bantu pemaju? 29:17 Harga rumah baru tak mampu milik. Terima kasih kerana menonton, teruskan sokongan anda. Sebarang soalan atau cadangan amat

Baca lagi →
betul ke bank susah bagi loan
Jual Beli Rumah
Zulhafiy

Betulkah Bank Susah Nak Bagi Loan Rumah?

Mohamed Zaffran Zainuddin, seorang pegawai bank yang berpengalaman 10 tahun dalam bidang pembiayaan perumahan. Beliau berkongsi tips & panduan memohon pinjaman, syarat-syarat untuk kelulusan & jenis-jenis pinjaman perumahan yang ada di pasaran. Dengarkan juga kisah bagaimana beliau membeli rumah pertama di usia 23 tahun & pesanan kepada para bakal pembeli rumah.

Baca lagi →