Pelan Pelaburan Covid-19

🔸Tiga hartanah pertama yang dibeli dalam lima tahun perjalanan pelaburan hartanah akan menentukan kejayaan atau kegagalan pelaburan anda.

🔸Ramai orang ingat mereka boleh jadi “kaya” dengan hartanah aliran tunai positif.

Dengan hormatnya saya katakan itu hanyalah fantasi.

Katakan anda ada 10 buah hartanah yang memberikan aliran tunai RM500 setiap satu, semua sekali hanya RM5000 sebulan (RM500 x 10 rumah). Bukanlah satu jumlah yang besar sangat.

🔸Nasihat saya, fokus pada hartanah yang memberikan pertumbuhan modal (capital appreciation) dan seimbangkan dengan apartment yang memberikan pendapat tunai setiap bulan.

Ingat “Golden Rule” ini – aliran tunai mengekalkan anda dalam permainan ini, pertumbuhan modal yang akan mengeluarkan anda dari “rat race”

🔸Covid-19 memberi hikmah dengan menunjukkan perumahan bertanah yang berkepadatan rendah akan memberikan “premium” pertumbuhan modal yang lebih tinggi atas faktor penjarakan sosial.

🔸Cari penjual yang bermotivasi atau penjual yang terdesak di pasaran sekunder, terutamanya selepas tamatnya tempoh moratorium nanti.

Bukan semua orang di TTDI, Damansara, Taman Desa dan Bandar Utama “kebal”. Pasti akan ada yang terjejas selepas tamatnya “pesta” moratorium.

🔸Kita perlu berkorban. Kemungkinan besar anda perlu membayar bank setiap bulan bila anda membeli rumah bertanah yang kelihatan menarik kepada pembeli yang nak duduk sendiri.

🔸Jangan tergoda dengan kisah orang yang contohnya; bergaji RM2000 membina portfolio hartanah berjuta-juta.

Daripada pengalaman saya, kebanyakan pelabur hartanah yang berjaya adalah mereka yang berpendapatan tinggi.

🔸Analisis penutup, semua perkara perlu dilakukan dengan tertib – tingkatkan pendapatan anda secara substansial.

Kemudian bina aset dan barulah boleh “bersara” dengan mesin duit anda. Bukan sebaliknya. Setuju?

MC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *