Akta Jual Beli Hartanah

scammer hartanah

Berkait dengan isu scammer jual rumah yang sedang hangat, terasa nak tulis sikit. Nanti jangan kata abang tak payung.

Sebenarnya kerajaan sudah mewujudkan beberapa akta yang melindungi orang ramai dalam proses jual beli hartanah.

Akta Pemajuan Perumahan

Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) – Di bawah akta ini, pemaju perlu daftar lesen dengan kementerian sebelum membuat apa-apa promosi atau memulakan projek.

Boleh semak laman rasmi KPKT http://ehome.kpkt.gov.my untuk senarai hitam pemaju perumahan dan senarai projek terbengkalai.

Saya yakin senarai ini akan bertambah dari tahun ke tahun. Pengguna harus lebih bijak sebelum buat apa-apa transaksi lebih-lebih lagi yang melibatkan nilai yang besar.

Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta-Tanah 1981

Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta-Tanah 1981 (AKTA 242) – Akta ini pula menguatkuasakan undang-undang kepada ejen & perunding hartanah.

Sebagaimana peguam perlu berdaftar di bawah BAR Council untuk mempraktiskan profession mereka, begitu juga dengan ejen & perunding hartanah yang perlu berdaftar di bawah BOVEA.

Boleh semak status lesen ejen di laman http://search.lppeh.gov.my/.

Ejen pemaju tidak perlu ada lesen?

Silap, semua ejen & perunding perlu ada lesen REA, PEA, atau REN TAG untuk menjual semua jenis hartanah Subsale atau Primary market yakni projek perumahan dari pemaju.

Selain daripada itu, hanya staf pemaju berlesen yang boleh kutip deposit dari pelanggan atau pembeli rumah. Ejen pula hanya boleh kutip deposit ke dalam client’s account agensi berdaftar sahaja yang mana keselamatan wang anda akan lebih terjamin.

Oleh yang demikian, berhati-hatilah ketika hendak melakukan pembelian atau penjualan rumah. Semak dahulu lesen ejen dan syarikat perumahan sebagai langkah selamat.

Keratan akhbar 2015:

scammer hartanah

Kutip deposit haram RM30,000. Penjara 5 tahun & 4 sebatan.
Agak-agak yang kutip berjuta-juta itu bagaimana pula hukuman yang setimpal?

Semoga mangsa-mangsa yang teraniaya dapat balik duit mereka.

Picture of Zulhafiy

Zulhafiy

Peminat kopi. Menulis kisah hartanah dari lensa perspektif realiti.

Tinggalkan pandangan dan kritikan